Skapande skola

Med många års erfarenheter av skapande skola projekt kan ni känna er trygga att ni får valuta för pengarna och att vi håller hög kvalité på workshops och utbildning. Värdegrundsarbete med drama som metod är både engegerande och utvecklande. Det är alltid pedagogiskt upplagt för att kunna nå även de som är blyga och inte vill stå framför alla i klassen så att även de får ut något samt ofta mot slutet dras med i de både roliga och uppslukande forumspelen. Vi vänder oss till alla årskurser och har erfarenhet av samtliga. (Se referenser) 

Det går att få utbildningar på vilket tema som helst, även om de flesta vänder sig till oss för att jobba med just värdegrunden.
Ibland önskas teman som behandlar roller och gruppdynamik, undergrupperingar och att minska tjafs. Ett tema kallar jag därför Möten och makt och riktar sig främst till högstadiet men även år 6 fungerar bra. Det går egentligen inte att säga exakt vilka övningar som ingår eftersom dessa kopplas till den specifika gruppen och i mötet med eleverna. Forumspel som metod ingår nästan altid eftersom den är så rolig, uppenbar och effektiv.

Dramaövningar är idealiskt för att genom kroppsspråk och statusövningar uppleva både inkludering och exkludering eller utanförskap. Makt som värdeladdat begrepp utforskas på olika sätt och syftar på både egenmakt och makt i ett vidare perspektiv.
Alla rollspel hämtas ur barnens eller ungdomarnas egen vardag för att det ska vara autentiskt och belyser mobbningssituationer, utanförskap men också mindre konflikter. Upplevelsebaserad pedagogik samt att träna för verkligheten är en superbra grund och syns på resultaten! Självklart måste värdegrund jobbas med kontinuerligt, i vardagen, men med upplevelsebaserade workshops väcker man och belyser mycket som man kan arbeta och tala vidare om.


Några länkar med forskning kring empatiträning och betydelsen av inlevelse i andra människors liv och berättelser:

https://drdavidhamilton.com/does-your-brain-distinguish-real-from-imaginary/

 https://www.thc.texas.gov/public/upload/publications/The%20Neuroscience%20of%20Your%20Brain%20on%20Fiction.pdf 
 

https://www.researchgate.net/publication/342418823_Effects_of_Drama_Method_on_Social_Communication_Skills_A_Comparative_Analysis
Rollspel och forumspel innehåller både roliga och allvarliga inslag. Här är en tolkning av Åsneprinsen som några ungdomar valde att arbeta med.
Image
Forumspel är oerhört engagerande och skapar många ahaupplevelser.
Gruppdynamiska övningar varvas två och två med övningar i grupp. Rollspel och forumspel innehåller både roliga och allvarliga inslag. I första bilden ses en tolkning av Åsneprinsen som några ungdomar valde att arbeta med.