Tacksamhet ger mer lycka på kort och lång sikt

Att regelbundet träna sig att hitta saker att vara tacksam för har visat sig öka glädjen med 25%. Det kan låta märkligt hur man mäter detta men vi kan tänka oss en slags referenspunkt eller nollpunkt där vår glädje och lycka befinner sig och som vi hela tiden återvänder till. Om det händer något tråkigt en dag så återvänder vi ändå efter ett tag till denna slags punkt eller nivå av glädje och likadant om det händer något glatt. *

Denna referenspunkt eller nivå av glädje ökar ju mer vi tränar oss att tänka på det vi är tacksamma för istället för att hela tiden önska något annat.

Att träna tacksamhet även i perioder då vi har det tufft kan vara nog så viktigt. Vissa händelser som inte känns trevliga i stunden kan i slutändan ge ett bra resultat, ibland först efter många år. Att vända på allt minst en gång innan man utdömer erferenheten som "dålig", "tråkig", "negativ" eller liknande kan vara intressant. För det är skillnad på att känna sig tacksam och att vara tacksam. Där en grundinställning av tacksamhet mot livet kan hjälpa oss genom kriser.
Däremot är det viktigt hitta balansen och få uttrycka sina känslor och att definitivt inte lägga locket på. Vara sann mot sig själv. Kanske att det finns något att vara tacksam för ändå samtidigt med det svåra. Kanske ger en specifik händelse en förståelse, och ibland även tacksamhet, med tiden. Tacksamhet kan hjälpa oss att hitta ett slags mellanläge mellan enorma lyckohöjder och bråddjupa dalar.

Ett tips: Skriv ner allt du kommer på att som du är tacksam över i ditt liv just nu. Gör det precis innan du går och lägger dig och känn skillnaden mot om du låter bli det. Ta med sådant du vanligtvis tar för givet som att kunna gå av egen kraft, bo i en varm lägenhet eller annat som lätt glöms bort. Gör detta åtmoinstone en vecka och fråga dig efter den veckan om det känns bättre inom dig än innan.

*Källa: Robert Emmons, Berkeley University

 

"If you begin to see that everything you have, everything you have counted on, may be taken away, it becomes much harder to take it for granted." Robert Emmons

  

gratitude

Petra Skogsberg

Skriven av : Petra Skogsberg