Tacksamhet 2.0

Vad kallar man en bloggartikel när ett återkommande tema är tacksamhet? 2.0 blir bra kom jag snabbt fram till, eftersom vi ständigt förändrar vårt sätt att se på saker, en slags uppgradering alltså.

När jag för två år sedan – på dagen! – började skriva tacksamhetslappar och samlade i en burk (en per dag - se foto nedan) så visste jag inte på vilket sätt det skulle ha betydelse för mig. Mer än det uppenbara - att träna sig i tacksamhet ökar känslan av lycka, som en slags boost även när livet dippar. Vilket forskning också visar. (Läs mer om detta: Tacksamhet ger mer lycka på kort och lång sikt)

Intressant är att jag märker att tacksamhet spelar roll även då det rullar på fint i livet, humöret är på topp, relationerna fungerar bra och hälsan tiger still. Det spelar roll att fortsätta skriva även då eftersom det påminner mig om alla de perioder då livet har varit oerhört stressigt (inre och yttre) och relationer varit krångliga. Det får mig att förstå på djupet att allt kan tas ifrån mig och att det spelar roll att jag fortsätter träna mig att tacka och vara mindful för enkla saker. "Tack för att jag har råd att köpa en ny spis" skrev jag en av årets allra första dagar 2017. "Tack för att jag har ett jobb som väntar i januari så jag har råd att köpa spis. Tack för att jag har några vänner som vill komma på middag och äta min kalla mat när spisen lägger av. Tack för att jag har mat."

Se där, några få meningar som fick mig att tänka efter. Hur denna tacksamhet ibland fått mig att inte bara skynda förbi varenda gång, för de som ber om pengar till mat. Jag ger långt ifrån alltid pengar till de som tigger men ett leende eller tänka en tyst bön. Under inga omständigheter vill jag bli avtrubbad hur som helst. Eller att jag minns att det finns kanske någon vän då och då, även om de inte alltid hör av sig regelbundet. Att jobb och pengar är bra att ha och inte ett måste och nödvändigt ont.

Ibland kan tacksamheten göra att jag ser hur allt hänger ihop. Och att vi inte är helt så ensamma som vi ibland tror.

Igår kväll, nyårsafton, firade jag in det nya året genom att meditera under tolvslaget. Han som ledde meditationen påminde oss alla om hur vi inte bara mediterar för oss själva utan för allt och alla. Förutom den känsla och kraft som uppstår när flera mediterar tillsammans, så påmindes jag om hur vi alla hänger ihop. Igen.
Hur min lycka är din och hur din sorg är min. I någon mån. Jag tänker att tacksamhet är ett sätt att även fördjupa känslan av samarbete och samhörighet och är något jag vill ta med mig in i 2018. Att vi övar och tänker eller skriver tacksamhet som ett sätt att påminna oss om att vi alla till syvende och sist sitter i samma båt och hur denna båt på något sätt är i gungning. Det kan gunga mycket eller lite men vi har alla ett ansvar mot varandra och mot jorden.

 

tacksamhet 2Att samla tankar, notiser, dikter, något som fått oss att skratta osv. i en burk är ett bra sätt att aktivt öva på tacksamhet.

Authors

Petra Skogsberg

Petra Skogsberg