Att gäspa & röstens betydelse för framtoningen

Visste du att du kan ändra hela din framtoning bara genom att sänka röstläget något? Och visste du att du kan sänka röstläget bara genom att gäspa?!

Det händer då och då att vi lyssnar till - i övrigt kompetenta- människor som dock har missat att rösten faktiskt har stor betydelse i hur vi framstår och når ut. (Beroende på vilken undersökning och i vilket sammanhang så sägs rösten utgöra mellan 15-25% av kommunikationen.)

Jag har träffat många lärarkollegor där framför allt kvinnor (män har längre stämband som automatiskt gör att de vibrerar långsammare och har en djupare röstklang…) försöker nå ut till en grupp genom att höja röstläget och där rösten blir gäll. Troligen ett resultat av stress i den situationen. På viktiga möten har jag också upplevt kvinnor som läst på och kan sitt kroppsspråk men som missat hur rösten skulle kunna göras något djupare och nå fram bättre.

Så… låt oss börja gäspa innan en viktig presentation eller möte. För när du gäspar sänker du struphuvudet och tonläget blir djupare. Använd sedan magstödet för att dels behålla en lugn andning och tal och dels nå ut med rösten utan att anstränga den. (Hosta, skratta etc. med händerna i sidan så hittar du magstödet).

Som bonus, kan en säga, blir du samtidigt mer centrerad och grundad av det djupare röstläget.
Blir du stressad under presentation eller föredrag åker axlarna ofta upp och så även andningen (bröstandning). Att kunna hitta tillbaka till ett djupare röstläge har alltså betydelse på flera olika sätt. Lycka till!

yawnAtt gäspa - inte så dumt som det kan verka i sociala situationer. Hjälper dig att få djupare röstklang och nå fram med ditt budskap!

Authors

Petra Skogsberg

Petra Skogsberg