Allting ÄR

I somras gick jag på stranden, längs med den sydligaste kustremsan i Skåne, och letade stenar. 20170824 074614
Ett vanligt somrigt nöje, denna gång med min kusin vid min sida. Jag hittade en stor vit slät sten först. Därefter hittade jag en liten svart sten som var lite mer kantig men den var också vacker eftersom den glittrade. Plötsligt såg jag hur de båda hörde ihop på ett sätt. Det svarta och det vita. Jag såg också hur den vita vackra stenen var så mycket större än den svarta och tänkte för mig själv; ja så är det ju. Det ljusa är alltid mycket mycket större.

Något att minnas i både personliga kristider, likaväl som i de många allvarliga händelser som pågår i världen. För, ser vi helheten och släpper detaljerna för en stund, så ser vi ju hur vi alla går framåt. Det kan visserligen krävas en del av "ett steg fram och ett steg tillbaka", innan vi kommer ända fram. Både på personlig nivå och för mänskligheten som helhet..

Det är lättare att hamna i tanken om svart eller vitt. Men det kan faktiskt vara både och. Ta till exempel det här med bedömningar, som vi ofta gör. Det kan vara av typen "bra" och "dåligt", en person är "snäll" och vänlig till dess vi upptäcker motsatsen. Då är han eller hon det dummaste vi sett, rentav elak. Det blir ju lättare att förstå oss själva och omvärlden ifall vi kan stoppa människor och händelser i olika fack. Som om vi gör livet mer hanterbart genom att tänka på detta uppdelade sätt. Det är lättare att rättfärdiga sig själv, sitt eget handlande eller till och med sitt eget liv genom att tänka att vi gör det rätta, det sanna och det goda. Eller att vi lever det bästa livet. Men kanske vi inte ens själva kan förstå våra val och vårt eget handlande ibland. Något annat kanske styr oss i form av undermedvetna drivkrafter, tidigare erfarenheter etc.

Kanske går det att se bortom dessa sätt att kategorisera. Kanske är saker och ting aldrig så dåliga men heller aldrig så bra som vi vill tro? Yin och yangsymbolen visar hur det alltid finns lite svart i det vita och lite vitt i det svarta. Det kan vara en viktig tanke när vi står mitt inne i något; saker och ting förändras och är varken det ena eller andra. Det bara är på något sätt.

En annan bild jag nyligen hörde om handlade om en båt: Tänk dig att du sitter i en båt och samtidigt kommer en båt rätt emot dig. Ja den kör faktiskt in i din båt. Vad känner du? Troligen en känsla av ilska över att han/hon inte ser sig för. Sen strax efter ser man hur båten är förarlös. Hur känner du då? Rätt troligt rinner ilskan helt av dig, eller hur?!

Tänk om vi kunde tänka lite mer så och förhålla oss till livet på ett sådant sätt.
Då skulle det svarta inte bli helt svart. Det vita skulle vara vitt men ändå med ett stänk av svart. 20170824 074554Svart och vitt är färger som historiskt och symboliskt brukar representera ljus och mörker, gott och ont. Färgernas värde är de vi ger dem, även om konstnären eller fysikern skulle säga nåt annat.

Authors

Petra Skogsberg

Petra Skogsberg